• HDTV

  HDTV står för High Definition-TV, vilket betyder högupplöst tv. Du får upp till fem gånger bättre bild- och ljudkvalitet än en standard-tv.

Vad är HDTV?

Skarpare bild

HDTV har en mycket högre upplösning. Du får därför en betydligt bättre bildkvalitet. Bilden blir skarpare och mer detaljrik eftersom den innehåller mer information än en bild som sänds via vanlig tv-signal.

 • Vanlig tv 720x576 =   400 000 pixlar

 • HDTV 1920x1080 = 2 000 000 pixlar

Skillnad mellan HDTV och digital-tv

Digital-tv är ett sätt att sända tv-signaler. HDTV handlar om den förbättrade upplösningen och bildkvaliteten.

Bättre ljud

Ljudet förbättras också vid HDTV-sändningar. Det finns till exempel kapacitet för multikanalsljud, som Dolby Surround 5.1 eller AC3. På så sätt kan du ansluta din HDTV-box till din hemmabioanläggning. Många sändningar sänds med surround ljud i så kallat 5.1-format. Har du ett ljudsystem som stödjer detta kan du uppleva riktigt bra ljud. Det blir ingen större skillnad med tv:ns inbyggda högtalare, eftersom de oftast bara hanterar stereosignaler.

HDTV sänds i två olika format

Formatet 720p används ofta i sportsändningar eftersom det kan hantera snabba rörelser i bilden.
1080i ger dig en bild som är rik på detaljer. Men i sändningar med mycket rörelser kan bilden uppfattas som flimrig. Standard-tv sänds i formatet 576i.

HD-boxar från Canal Digital

Boxarna klarar av formaten 576i, 720p och 1080i. Boxen anpassar sig automatiskt till det format som sändningen har.

MPEG2 och MPEG4

HD-boxarna stödjer både DVB-s och DVB-s2, det vill säga HDTV i MPEG-2 och MPEG-4. Vanlig digital-tv sänds med MPEG-2-kodning, HDTV med MPEG-4-kodning. En HD-box är enkelt förklarat en digitalbox som klarar av att ta emot högupplösta tv-signaler i det nyare MPEG-4-formatet.

Spel och film i HD

Du kan också ansluta din HD Ready-tv till en HD-videokamera, en Blu-ray-spelare eller en HD-spelkonsol som Playstation 3 eller Xbox 360.

Utrustning

Det här behöver du för att kunna se HDTV

 • En tv som är HD Ready

 • HD-box

 • En HDMI-kabel mellan box och tv

 • HDTV-kanaler

Tv:n

Idag kan så gott som alla nya platt-tv-apparater visa högupplösta bilder. De brukar också vara märkta med en symbol. Det finns också vissa tv-apparater som saknar märkning, men som ändå klarar HD. HD Ready är den första standarden som sattes för att avgränsa vad som är HD och inte. Sedan kom en ny teknik med 1080 vertikala linjer, som populärt kallas för full HD. Bägge märkningarna talar om att du kan se HDTV. Tv-apparater märkta med full HD ger dig skarpare bild än de som är märkta med HD Ready.

Läs mer om att välja tv

Boxen

Förutom en platt-tv behövs en HD-box för att visa program som sänds i HD. En HD-box kan även visa de vanliga kanalerna. Det finns också inspelningsbara HD-boxar.

Läs mer om HD-boxar

HDMI-kabel

En HDMI-kabel ser till att ljud och bild överförs digitalt, mellan boxen och tv:n, utan att förlora kvalitén. När du köper en HD-box från Canal Digital får du alltid med en HDMI-kabel.

Kanalerna

Idag finns det en rad olika kanaler som sänder i HD-format. Med den högre upplösningen blir detaljerna fler, kontrasterna tydligare och färgerna fler. När du har beställt ditt digital-tv-paket får du ett programkort där alla dina kanaler finns med. Programkortet sätter du i din HD-box. Och de kanaler som sänds i HD visas nu i HD. 

Optimera bilden

Optimera din HDTV-bild

Tv:ns storlek och placering

För att kunna njuta av bästa möjliga bild behöver du anpassa avståndet mellan tv:n och där du ska sitta. Många köper en stor tv utan att tänka på rummets storlek. Om rummet är för litet tvingas du sitta för nära skärmen, vilket ger en mycket sämre bild.

Sen gäller det att hitta rätt höjd. Många gör misstaget att sätta tv:n i tavelhöjd. Regeln säger att du bör placera din tv så att 2/3 av bildytan befinner sig under ögonhöjd, utifrån det ställe du sitter och tittar. Om du föredrar att sitta lite bakåtlutad när du tittar, placera tv:n lite högre upp. Om du upplever att du behöver sitta och titta uppåt för att se hela bilden – då har du placerat tv:n för högt.

Tips

 • Undvik att placera din tv i direkt solljus.

 • Prova med att mörklägga rummet helt. Det skapar en större dynamik i bilden och förbättrar din upplevelse.

 • Använd en svag belysning bakom tv:n så slipper du ansträngda ögon. Ljuset har även den fördelen att det skapar en illusion av högre kontrast.

Optimera bilden

En bra början är att använda fjärrkontrollen för att själv göra några enkla förändringar. Följ våra tips nedan.

Ställ in ljusstyrkan

Ljusstyrkan påverkar hur du upplever bildens mörka ytor. Det påverkar i sin tur alla färgers så kallade färgmättnad. Därför kallas ljusstyrkan ibland även för svartnivån. För mycket ljusstyrka resulterar i urblekta färger och det svarta ser grått ut. Har du för lite ljusstyrka försvinner alla små detaljer i de mörka ytorna.

Välj en dvd-skiva som är widescreen-beskuren med svarta fält över och under bilden. Välj ut en scen med bra balans mellan ljusa och mörka ytor. Höj ljusstyrkan så mycket det bara går. Minska den sedan tills de svarta fälten börjar se svarta ut. De ska alltså inte vara mörkgrå. Om du märker en förlust av detaljer i skuggområdena, exempelvis om ögon försvinner in i mörka ögonbryn, har du satt ljusstyrkan för lågt. 

På en del apparater som plasma, LCD, DLP och LCoS är det svårt att få fram riktigt svarta ytor. Där kan du istället ta hjälp av en kalibreringsskiva.

Ställ in kontrasten

Kontrast handlar om skillnaden mellan bildens ljusaste och mörkaste del. Den avgör intensiteten i bildens vita delar och skärmens allmänna ljushet. För de flesta tv-apparater är ett kontrastvärde mellan 30 och 50 procent bäst, men det kan variera. 

När du packar upp din tv kommer du kanske upptäcka att kontrasten är  mycket hög. Det är för att bilden ska upplevas som ljus och klar i butiken där den konkurrerar med en rad andra skärmar. Miljön hemma är betydligt annorlunda. Och när du suttit en stund framför tv:n kan den höga kontrasten irritera dina ögon. För hög kontrast suddar nämligen ut detaljer och stör fina linjer i bilden. Har du dessutom en plasma-tv kan hög kontrast påverka skärmens livslängd negativt.

För att ställa in kontrast kan du pausa en dvd-film mitt i en scen där det finns vita objekt som även innehåller mindre detaljer, exempelvis en vit skjorta med knappar och veck. Höj kontrasten till max och sänk den därefter gradvis tills detaljerna i skjortan blir tydliga.

Ställ in färgerna

Färginställningen kontrollerar färgernas mättnad. Det vill säga hur intensiva färgerna ska vara. För mycket intensitet gör att bilden upplevs som gräll och skrikig. För lite intensitet gör bilden blek och urvattnad. Sätter du intensiteten till noll blir resultatet en svart-vit bild.

När du ställer in färgerna pausar du din dvd-film med ett ansikte i närbild. Höj färginställningen så att personens ansiktsfärg blir onaturligt solbränd. Sänk sedan inställningen tills du får en naturlig ansiktsfärg. Se upp så att du inte får för mycket röda toner.

Ställ in skärpan

När skärpan är för högt inställd påverkar den bilden genom att det skapas bildskuggor. Skuggorna ser du tydligast i övergången mellan svarta streck och den grå bakgrunden i bilden.

För att ställa in skärpan bör du fokusera på en smal linje i bilden, exempelvis textningen. Därefter höjer och sänker du skärpan tills du finner rätt läge. Det vill säga när övergången är ren, utan tendenser till bildskuggor. Skärpan lägger till konstgjorda konturer vilket ofta inte behövs. Om du inte märker någon skillnad lämnar du inställningen i det lägsta läget. Inställning för skärpan är en funktion som överlevt sedan tiden för svart-vita tv-apparater.

Optimera ljudet

Optimera ljudet

Högtalarnas placering

Se till att högtalarna inte skyms av något. Rätt höjd är viktigt, främst för att du ska uppfatta högfrekvent ljud (diskant). Om det är möjligt, placera högtalaren så att diskantelementet (det minsta högtalarelementet) hamnar i öronhöjd när du sitter i lyssnar/tittarposition. Går inte detta kan du försöka med att luta högtalaren för att uppnå samma resultat.

Undvik att placera högtalarna längst in i ett hörn. Det bör vara minst 25 centimeter mellan vägg och högtalare.

Basen

Avståndet mellan högtalare och vägg avgör hur mycket basen förstärks. En placering för nära väggen förstärker basen. För att basen inte ska bli för dominant måste du sätta högtalaren en bit från väggen. Testa dig fram för att uppnå bästa resultat.

Fronthögtalarna

Avståndet mellan de två fronthögtalarna bör vara lika långt som avståndet mellan lyssnarpositionen och en av dessa högtalare. Om du ritar en linje mellan de tre positionerna – de två fronthögtalarna och din lyssnarpossition – ska du alltså få en likbent triangel.

Centerhögtalaren

Centerhögtalaren placeras mitt emellan fronthögtalarna och nära tv:n, över eller under.

De bakre högtalarna

Bakhögtalarna bör placeras en bit från lyssnarpositionen så att det blir lite rymd i ljudbilden.

Subwoofern

Lågbashögtalaren (subwoofern) återger frekvenser som är svåra att riktningsbestämma. Dock har placeringen stor inverkan på hur basen kommer att förstärkas av rummet. Till skillnad från vanliga högtalare kan du även prova att placera lågbashögtalaren i ett hörn. Detta kan ge en förstärkning i basen men med risk för att den blir en aning oprecis och bumlig.

Tips

 • Ställ lågbashögtalaren där du brukar sitta och lyssna. Sätt på en film och lyssna längs väggarna för att avgöra var basen låter bäst. Märk ut platsen och placera sedan lågbashögtalaren där. Kom ihåg att det bästa ljudet inte är samma sak som det högsta ljudet. Lyssna var basen upplevs som fyllig men samtidigt rapp och fokuserad.

 • Tjocka gardiner har en positiv effekt även på ljudet eftersom tyget dämpar ekon i mellanregister och diskant.

 • Ett annat tips för att enkelt förbättra ljudåtergivningen är att köpa en basfälla. Stående bas är ett mycket vanligt problem, det vill säga när rummet förstärker basen vid vissa frekvenser så att rummet spelar med tillsammans med högtalarna/lågbashögtalarna. Det upplevs ofta som att vissa basljud helt plötsligt är mycket högre än andra.

 • Du kan själv bygga en enkel basfälla genom att använda en madrass som du rullar ihop och binder ett snöre runt. Testa att ställa madrassen i något av rummets hörn och lyssna sedan vid din vanliga lyssnarplats. Testa dig fram så hittar du snart den bästa placeringen. Om du upplever det som en bra lösning kan du köpa tyg och fixa till ett snyggt fodral så att ingen ser att du ställt en gammal madrass i vardagsrummet.

Absorbenter och diffusors

En absorbent suger åt sig ljud i ett visst frekvensregister medan en diffusor slår sönder och sprider ut ljudet. Kombinerar du dessa hjälpmedel kan du förbättra rummets akustik avsevärt. Att reglera akustiken kan i många fall ge ett bättre resultat för ljudet än ett par nya högtalare.